“Hayır” Diyebiliyor musunuz?

Tarafından gönderildi: evrensel Yorumlar: 0

“Hayır” kelimesini fonetik olarak söylemek çok kolay olsa da bazılarımız için ağızdan çıkması en zor kelimelerden biridir.

Neden peki?

Herkesi memnun edebilmek için, başkalarıyla ters düşmemek için, kalp kırmamak için, suçlu hissetmemek için, bencillikle suçlanmamak için… Şuan bunları okurken bir madde de siz ekliyorsunuz muhtemelen, o kadar basit işte bu “için”leri arttırmak.

Peki her evet’inizin arkasına saklanmış sessiz hayır’larınız size ne yapıyor? O söylenmemiş öfkeli hayır’lar yormuyor mu sizi?

Zamanla duygusal dengenizin bozulduğunu, daha stresli ve yorgun hissettiğinizi fark etmiş olabilirsiniz. İnsanların sizi kullandığını, sizi ve fikirlerini önemsemediğini düşünüyor da olabilirsiniz. Bu sebeple, insanlara ve o insanlara izin verdiğiniz için kendinize öfke duymaya başlamış olabilirsiniz.

Bingo.! “Evet” zehirlenmesi yaşıyorsunuz…

Peki, nasıl hayır diyeceğiz?

İletişimde en önemli şey üsluptur. Başlangıçta, evet demek istemediğiniz bir anda direkt hayır demek yerine alternatif cümleler kullanabilirsiniz.

“Seninle buluşmak isterdim ancak iyi hissetmiyorum, planı erteleyelim mi? “

“Ödevlerine yardım etmek isterdim fakat kendi işlerimi bitiremedim.”

“Şuan karar veremedim, biraz düşüneyim, seni ararım.”

Yukardaki cümlelerin hepsinde gizli “hayır” lar saklı. Karşınızdaki kişi de bunu fark edecek ve kabul edecektir. Direkt olarak hayır demekten çekindiğinizde ilk zamanlar insanlarla ilişkilerinizi zedelemeden bu tarz alternatifler yaratabilirsiniz.

Sizden sürekli evet, tamam gibi kelimeleri duymaya alışkın insanlar için bu yeni haliniz biraz garip gelebilir, hatta tepki gösterebilirler. Ancak zamanla bu kararlı halinizi korumanızla birlikte çevrenizde duruma adapte olacak ve bu yeni halinize saygı duymayı öğreneceklerdir.

Bu aşamayı geçtikten sonra ise yıllardır ağızdan çıkmayı bekleyen “hayır” lara müsade etmelisiniz. Yine zor geliyorsa ayna karşısında hayali durumlar kurgulayıp cevaplar verin. Deneyin, alışın, normalleştirin. Empatiyi ve güzel bir iletişimi unutmadan.!

Sizinle dertleşmek isteyen bir arkadaşınıza samimi bir şekilde Hayır, maalesef şuan yanına gelemem, önceden planladığım başka bir işim var. Üzgün olduğunu farkındayım, müsait olduğum an geleceğim” diyebilmesiniz. İnceleyelim; hayır’ı kullandık, empati yaptık, olumlu bir iletişim kurduk.

️Bunu yapmaya devam ettikçe kendinize olan öz saygınız artacak, ikinci plana attığınız benliğiniz hak ettiği değeri tadacaktır. Mutsuz insanlar sonsuza dek çevrelerini mutlu edemezler. Önceliğiniz sizin mutluluğunuz olmalı ki çevrenize de ışık saçabilesiniz.

️Unutmayın; Hayatınızdaki insanlara kendi önceliklerinizin olduğunu hissettirmek ve zamanınızın değerli olduğu mesajını vermek sizin bencil biri olduğunuz anlamına gelmez. Kendinize önem verdiğinizi gösterir ve siz kendinize önem verdikçe çevreniz tarafından daha fazla önemsenirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now